יום שלישי, 22 בינואר 2013

תזונת הגוף המנטלי

היום אנו יודעים שמעבר למישור הפיזי, קיימת לה מישור רגשי ומישור מנטלי. הגוף הפיזי בנוי מחלקיקי אור המסתובבים במהירות, משדרים תדר המתבטא כצבע וצליל, ומסוגלים ליצר מערכת יחסים עם יסודות אחרים. מולקולה היא קהילה של יחידות האור, אשר יחד ממלאים תפקיד בבניית בסיס המבנה החומרי.

אנו חווים את המציאות ברמה הרב-תאית. כל תא ותא חווה את מציאותו ברמה התאית. כל אטום ואטום חווה את המציאות ברמה האטומית וכו'. אלו הם הגופים החומריים, והמישורים שבו. עליהם יכלנו ללמוד יותר מאי פעם בעזרת מכניקת קוונטום והטכנולוגיות שצמחו ממנה.

האם אתה מודע?
לֵמה אתה מודע?

הגוף המנטלי הוא הגוף החושב. הוא הגוף בו מתבטא הגיה.
הוא הגוף שמיצר שייכות מחשבתית לחפצים הקיימים מסביבנו.
ניתן להשתמש בו ללא תנועה פיזית.

הגוף הזה פועל על כוונה, המגיעה מלמעלה, ובעזרת הגוף הרגשי הן פועלות יחדיו ליצר מציאות.

השאלה היא, האם אתם מודעים לחוקי הגוף המנטלי?

הגוף המנטלי עובד כמו רדיו, בו ניתן להחליף בין תדרים.
כל אובייקט הוא תדר, כמו שכל מחשבה של אותו אובייקט הוא תדר.
התדר הזה יכולה להיות מחשבה של שולחן וכתחשבו על שולחן תהיו בתדר שלו.

באותה מידה, תדר של שולחן יכול לנהל קשר עם כיסא, ואז יחד הם יוצרים תדר קטגורי.
ככה שבעולם המחשבות, או חלומות, מחשבה אחת מובילה למחשבה אחרת. זרם קוגנטיבי.

כשאנו לא משתמשים בגוף המנטלי להעברת מחשבות ורעיונות, 
אנו מוצאים את עצמנו משתמשים במילים לבטאם.

ההבדל בין מחשבה למילה מדוברת היא: מחשבה יוצרת תדר אחד, ומילים יוצרים המון תדרים.
הרגש שאנו נותנים למילה, היא שמחזקת אותה.

האתגר היום הוא, שאתם משתמשים במילים לבטא את כוונותיכם, ללא התייחסות לתוצאות.
המחשבה יכולה להיות חיובית או שלילית, ורגש נותן לה את העוצמה הזאת.

מחשבה חיובית מובילה לתוצאה חיובית, כמו שמחשבה שלילית מובילה לתוצאה שלילית.
למשל,

אדם הרוצה להפסיק לעשן יבטא את כוונתו כך: "אני רוצה להפסיק לעשן".
ברוב המקרים האדם ימצא את עצמו חוזר לעשן. למה?
מפני שהוא השתמש במילה "עשן", אשר מגלגלת מחשבות ותחושות המקשרות אותו לפעולת העישון.
בנוסף, המילה "להפסיק", חוסמת זרימת אנרגיה, והמילה הבאה אחריה מאתחלת זרימת מחשבות.

על מנת להשתמש בגוף המנטלי באופן מכוון יותר לטובתכם, תבחרו במילים המבטאות את המציאות שאתם מעוניינים לחוות.
למשל,

אני רוצה לשתות מים.
אני רוצה לנשום אוויר.

אני רוצה להמשיך לקרוא.

הבעיה היא שיש פתרון. 
היא תלויה בכם.

אהבה.

יום שני, 21 בינואר 2013

חשיבות קוֹ-אֶנְזִים קְיוּ-10 ובריאות המטכונדריה

אם נושא הרדיקלים החופשיים ונוגדי-החמצון מוכרת לך, זו תהיה כתבה שתעשיר לך את אותו הנושא. אחרת, תוכל/י למצוא הסבר מעמיק בכתבה שלי - על רָדִיקָל חוֹפְשִי וְנוֹגְדֵי-חִמְצוּן.

תקציר   
הדיאטה המערבית, המסתמכת על מזון מעובד ומשומר, מאבדת מערכה התזונתי גם בתהליך יצירת הדמוי-מזון וגם בתהליך שמירתו. הרגילו אותנו לחשוב שמזון הוא דבר מוצק או נוזלי עם טעם מתוק, אך מתחת לפני השטח הגלוי לעין מתגלה לו עולם מולקולרי ואטומי הממשיך להתקיים והוא בהחלט מגלגל את תהליך הניוון של מזוננו. מבחינה אבולוציונית, כל יצור ביולוגי התפתח על מזון חיי, אך טשטשו לרובנו את המושג הזה. 

פירות וירקות הם מזון חיי, שכן יש להן תאים הממשיכים להפיק אנרגיה ולהתמודד עם תהליך הניוון שנגרם מהתהליך הנשימה. רדיקלים חופשיים נוצרים מתהליך הנשימה ולכל יצור ביולוגי יש מערכת הגנה תת-אטומית, דהינו נוגדי חמצון, אשר שומרים על איזון במישור התת-אטומי. קטיפתם של פירות וירקות הוא בעצם ניתוקם ממקור תזונתם, דבר המבודד אותם מחידוש מאגרי הנוגדי חמצון שלהם היכול לנטרל את זני היסוד האלימים המופקים מתהליך הנשימה.

בדומה לתא הצמחי, בכל תא בגופנו קיים איברון האחראי ליצירת האנרגיה התאית - המטכונדריה. במקור המטכונדריה הינה חיידק, בדומה לכלורופלסט, ההשתלב במהלך ההתפתחות האבולוציונית לחיי אנדו-סימביוטים. לה יש דנ"א משלה, אותה היא חולקת עם התא, ועיקר פעילותה היא הפקת אנרגית ATP, שהיא אנרגית החיים, בתהליך הנקרא זרחון חמצוני. תהליך זה מפיק את כמו ה-ATP הרבה ביותר והיא מסתמכת על מכונות מולקולריות המסוגלות לסחוב ולתרום אלקטרונים.

קוֹ-אֶנְזִים קְיוּ-10 הוא אינזים תומך המיוצר בתוך השכבה הפנימית של מעטפת המטכונדריה, אך גם באברונים אחרים בתא. לו תפקיד חשוב בשרשרת האירועים בתהליך הזרחון חמצוני במטכונדריה. יכולתו לסחוב ולתרום אלקטרונים מאפשרת לו לתפקד כנוגד חמצון המגן על המטכונדריה מפני פגיעת זני יסוד אלימים, המופקים כתוצאה מלקיחת אלקטרון מהשדה החיצוני. דבר המערער את יציבות היסוד אך הוא נעשה במטרה להניע את התהליך זרחון חמצוני. 

מסיבה כלשהי צונחת רמות קו-אנזים קיו-10 ברחבי הגוף, תופעה ההובחנה כבר בגיל עשרים. בנוסף, אנשים רבים מאובחנים כלוקים במחלת מטכונדריה או בהפרעה בתפקודה. המדענים עדיין אינם מסוגלים להצביע על העבריין, אך אנשים שלקו בהפרעה ושינו את תזונתם החלימו לחלוטין. זה מעלה קשר חזק בין תזונה לקויה לירידה בבריאותו של המטכונדריה, ובריאותו חשובה כל כך מפני שהאנרגיה התאית נצרכת על ידי תהליכים רבים ברחבי התא.

אילו מזונות פוגעות בבריאות המטכונדריה? ואילו מזונות מחזקות אותה? כל זה ועוד בהמשך הכתבה.


    



הקדמה
הלב הוא באמת מרכז הגוף. הלב נוצר לפני המוח, והמוח בכלל משרת כאנטנה המחוברת לעמוד שדרה המאפשרת שידור וקליטה של מידע. הלב הוא פי 100 חשמלי יותר מהמוח, ופי 5,000 מגנטי מהמוח. אך מסתבר שאת רוב הלחץ שהגוף האנושי סופג הוא בלב ויותר אנשים מתים מהתקפי לב מאשר מסרטן. כימיקלים סינתטים ותרכובות לא יציבות הנכנסים לזרם הדם, דרך המעי, עוברים דרך מרכז גופכם, ותהיו בטוחים שאם זה גורם לניוון כלי הדם זה בהחלט יכול לגרום לניוון שריר הלב וכלי הדם התומכים בו.

קַרְדְיוֹמָיוֹפַתְיָה (Cardiomyopathy) היא מחלת לב בה שריר הלב נחלש וכמות הדם שהאיבר מסוגל לשאוב ולדחוף החוצה במעגל הסגור הנפרש לאורך הגוף כולו, דועך לעיתו עד שהאיבר שחוק כולו וזקוק למנוחה וריפוי. מפני שאי אפשר להפסיק את פעילות הלב, מטעמי חיים, הדרך היחידה לטפל בבעיה היא טיפול מנע. כאן נכנס קו-אנזים קיו-10 או CoQ10 לתמונה.

תאי שריר הלב זקוקים לרמות גבוהות של אנרגיה על מנת להפיק את פעילותם. מחקרים ביוכימיים החלו לתאר מחסור בתרכובת בשם קו-אנזים קיו-10 באנשים הסובלים מקרדיומיופתיה. ככל שרמות האינזים נמוכות יותר, כך נצפה שמחלת הלב חמורה יותר. 

על קו-אנזים קיו-10
Co-enzyme Q10 הוא אינזים מסיס בשומן עם יכולת נוגדת-חמצון ונמצא ברמות גבוהות בדופן הפנימי במיטוכונדריה, ואף נמצא באברונים אחרים בתא. המיטוכונדריה היא היכן שמופקת מרבית האנרגיה התאית למטרת פעילות חיים. תהליך יצירת האנרגיה התאית, ATP, המשומשת על ידי התא על מנת להפיק תנועה ביולוגית, משיגה את מרבית האנרגיה מתהליך הנקרא זרחון חמצוני (Electron Transport Chain) הזקוק לחלבונים המתמחים בהעברת אלקטרונים. החלבון המדובר הוא קו-אנזים קיו-10 שנמצא אחראי למעבר האלקטרונים בתהליך ובשמירה על רמות הרדיקלים החופשיים המופקים בתהליך הנשימה במיטוכונדריה. תהליך זרחון חמצוני מפיק פי 8 יותר ATP ממעגל קרבס (Krebs cycle) וגליקוליזה (Glycolysis), אבל תלוי בשני התהליכים האלו להצית ולהניע את תהליך הזרחון החמצוני.

רוצים המחשה של תהליך זרחון חמצוני? הנה:
הנה הסבר של מרצה באוניברסיטת אורגון הארה"ב על תפקידו של CoQ10 בתהליך זרחון חמצוני (למתקדמים):

החשיבות של קו-אנזים קיו-10 הוא ביכולתו לנטרל רדיקלים חופשיים הנוצרים בתהליך הזרחון החמצוני, והוא מסוגל לחדש את עצמו ואף את מאגרי ויטמין E. ויטמין E הוא נוגד-חמצון מסיס בשומן, ולכן נמצא אותו בדופן השומני של התא. תהליך הנוגד-חמצון של קו-אנזים קיו-10 וויטמין E הם ביכולתם לתרום אלקטרון לרדיקל החופשי (לרוב אטום חמצן שחסרה לו אלקטרון אחד). ההרכב שלהם משנה צורה למצב "מחומצן", ונוגדי-חמצון אחרים מסוגלים לחדשם למצב "מופחת", בו הם מסוגלים שוב להתנהג כמו נוגד-חמצון ולתרום אלקטרון לכל רדיקל חופשי בו הם נתקלים. 

איפה ניתן להשיג קו-אנזים קיו 10?
הגוף מסוגל ליצר את הקו-אנזים מחומצת אמינו טִירוֹזִין (Tyrosine), אך התהליך מצריך כ-17 שלבים ובינם כ-8 ויטמינים שונים ואף מינרלים. מחסור באחד הויטמינים או המינרלים מאיטה את קצב יצירת הקו-אנזים, דבר המאט את קצב הנשימה התאית המובילה להאטה בקצב החיים. 

מקור מזון לטירוזין הוא מזון עם רמות גבוהות של חלבונים, למשל עוף, דג, בוטנים, שקדים, אבוקדו, מוצרי חלב וגבינה, זרעי דלעת, זרעי שומשום ובננות [ראה מקור]

נמצא במחקרים ששמרים, למשל שמרי בירה (Saccharomyces cerevisiae), מסוגלים ליצר חלבוני קו-אנזים קיו [ראה מחקר]. יש שמרים שמסוגלים ליצר קו-אנזים קיו-10 ספציפית, אבל שמרים, כמו שמרי בירה, הראו יכולת להפיק קו-אנזימים מסדרת קיו (Q) אשר תורמים בתהליך יצירת קו-אנזים קיו-10 במטכונדריה [ראה מחקר].

סינתוז קו-אנזים קיו-10 במעבדה הוא אפשרי והיפנים הצליחו לשכלל את התהליך. ניתן למצוא אותו כתוסף תזונה המוחדרת למזון מעובד על מנת להעשירו, או כתוסף תזונה בצורת כדורים לבליעה.

תפקידו בשמירת ממברנות שומניות וחלבונים-שומנים מצפיפות נמוכה (LDL) מחמצון נצפה במחקרים שונים[ראה מחקר][ראה מחקר]. הוא מסיס בשומן, לכן לא תמצאו אותו חופשי בזרם הדם. הוא עשוי בחלקו מכולסטרול, ולכן ירידה בכולסטרול מבשרת ירידה ברמות יצירת הקו-אנזים. מחקרים הראו כיצד תרופות סטטינים פוגעים בכושר יצירת קו-אנזים קיו-10[ראה מחקר]. נצפה צניחה ברמות בדם ובשרירים. בגלל שכולסטרול וקו-אנזים Q10 מיוצרים על ידי אותו החומר, הנקרא חומצה מֶבַּלוֹנִית (Mevolonic Acid), סטטינים המתמחים בחסימת אינזימים האחראים ליצירת כולסטרול גם פוגעים ביצירת קו-אנזים קיו-10.

נצפה שחמצון LDL הוא איטי באופן משמעותי ב-LDL העשיר ב-CoQ10, וש-60% מהקו-אנזים נמצא ב-LDL מבין כל החלבונים-השומניים[ראה מחקר]. כלומר, CoQ10 משמש כשכבת הגנה של LDL.

אפילו עליה קטנה ברמות קו-אנזים Q10 בממברנה של המיטוכונדריה מובילה לעליה בנשימה התאית[ראה מחקר].

מהי ההפרעה המטכונדרית?
זוהי ירידה בתפקוד המטכונדריה עקב ניוון כושרה לעמוד בקצב יצירת האנרגיה התאית. המטכונדריה איננה יכולה לנטרל את כל הרדיקלים החופשים המופקים מתהליך הנשימה, וכתוצאה מכך זני היסוד האלימים פוגעים במבנה שלה ומחלישים אותה. זה גורם לגסיסה איטית של התא להבדיל מהשמדות עצמית מכוונת שהתא מסוגל לבצע בעת הצורך. מפני שלתא יש מנגנונים אחרים שבאמצעותם הוא מסוגל להפיק אנרגיה תאית, אך לא קרוב לכמות ה-ATP שמטכונדריה מסוגלת להפיק מתהליך זרחון חמצוני, המטכונדריה מוגנת מפני הרס טוטלי. החלמתה תלויה בתזונה מלאה הדואגת לסינתוז קו-אנזים קיו-10 ותיקון המבנה שלה, אשר מוכרחת לבוא מתזונה חיצונית.

מי סובל מהפרעה במטכונדריה?
חולי סֻכֶּרֶת [ראה מחקר], [ראה מחקר]
סְכִיזוֹפְרֶנְיָה [ראה מחקר]
הַפְרָעָה דּוּ-קָטְבִּית [ראה מחקר]
ניוון עצבי [ראה מחקר]
סַרְטָן [ראה מחקר]
מִיגְרֶנָה [ראה מחקר], [ראה מחקר]
תסמונת אטקסיה טלנגיאקטזיה [ראה מחקר], [ראה מחקר]
אוֹטִיזְם [ראה מחקר], [ראה מחקר]
פִיבְּרוֹמִיאַלְגְיָה [ראה מחקר], [ראה מחקר]
פַּרְקִינְסוֹן [ראה מחקר], [ראה מחקר]
טָרֶשֶׁת נְפוֹצָה [ראה מחקר], [ראה מחקר]
אנשים שלוקחים סטטינים [ראה מחקר]
הרשימה ארוכה...

סיבות להפרעה בתפקוד המטכונדריה
תאי הגוף מרכיבים ומפרקים תרכובות ומבנים תוך-תאיים כל הזמן, ויכולתם להתמודד עם הדרישה לצמיחה, בניה ותיקון תלויה בזמינותם של אבני הבניין היחודיים לאותם מנגנונים ומבנים. ביסוס התזונה על מזון מתועש, אשר עובר תהליכי חימום ואחסון היוצרים יותר רדיקלים חופשים ומרוקנים את מאגרי נוגדי-החמצון, מספקים למעי תנאים איומים הפוגעים בכושרו לספוג את אבני הבניין. אמנם פגיעה בשערי הבריאות שלכם, דרכי העיכול, אינה מדברת ישירות על ההפרעה במטכונדריה, תהיו בטוחים שהתזונה הלקויה של איברוני התא מתחילה מהבחירות מזון שלכם והשפעתם על הסביבה המעית. תוכלו ללמוד על כך יותר בכתבה שלי - מזון מעודד דלקות ומזון פותר דלקות.

צניחה ביכולתה של המטכונדריה ליצר קו-אנזים קיו-10 קשורה לתזונתכם, ומתזונתו של הצמח והחיה (במקרה של אכילת בשר). מחזוריות האורגנית דואגת לספק לצמח תזונה, אותו הוא יורש לבא בתור בשרשרת המזון. אותה תזונה חוזרת לבסוף לאדמה, כך שמתחדשת מאגרי המינרלים ונשמרת לה המחזוריות האורגנית. ההפרעה בתפקוד המטכונדריה היא בהחלט מאיכות המזון.

ירידה ברמות כולסטרול שהגוף יכול ליצר או מהתזונה, משפיעה ישירות על רמות הקו-אנזים קיו-10. הוא חשוב לבריאות איברון המטכונדריה, אשר מפיקה באמצעותו פי 8 אנרגיה תאית (ATP) שתורם לפעילות התא. יותר ATP יותר תנועה תאית.

ד"ר רוברט לוסטיג, מדען ורופא המצא קשר בין צריכת סוכר לפגיעה במטכונדריה, מתאר באחד מהפרקים ביוטיוב כיצד פרוקטוז יוצר עומס על המטכונדריה אשר גורמת לה להתכה (Meltdown):

חשיבות בעליה בנשימה התאית
ATP משומש ליצירת תרכובות ולפעילויות שונות בתוך התא. מפני שתהליך זרחון חמצוני יוצר פי 8 יותר ATP משני המעגלים האחרים (קרבס וגליקוליזה), תמיכה בתהליך זרחון חמצוני הוא מפתח לעליה בנשימה התאית. 

ATP הוא חלק מיחידה הנקראת SAM או (S-Adenosyl-L-Methionine), אשר מיצר את הנוגד החמצון המרכזי של התא - גלוטתיון. הוא אחראי למעל 40 תגובות מטבוליות, בהם הוא תורם קבוצת מתיל (Methyl Group) אשר מאפשר יצירת קראטין (Creatine), קַרְנִיטִין (Carnitine), דנ"א ועוד. קרניטין הוא חשוב למטכונדריה, מפני שהוא מוביל חומצות שומן מהפלזמה בתא למטכונדריה לטובת יצירת אנרגיה במעגל קרבס. 

זה בגדול מעגל סגור, אשר יצירת ATP תומך במטכונדריה וביצירת תנועה של מכונות מלקולריות, אשר תומכים בסביבה התאית ושומרים על מנגנון רציף של יצירת ATP.


תיאוריה אישית
אם ל-LDL יש נוגדי חמצון, כמו ויטמין E ו-CoQ10, אז יש לו שכבת הגנה בזמן שהוא שט לו בזרם הדם. נצפה במחקרים שאיכות ה-LDL מושפעת מהתזונה, כאשר תזונה פחממתית (על סוכר ופחמימות מורכבות) מעלה את רמות סוג LDL המבטא צפיפות גבוהה יותר. ההירהור שלי הוא: האם הרעילות של סוכר בדם מחמצנת את נוגדי החמצון ב-LDL עד כדי כך שזה מפחית את איכותו? כך שנצפה LDL באיכות כזה בדם?

מזון שמחזק את המטכונדריה
כפי שניתן למצוא [פה].

הרמות הגבוהות ביותר של CoQ10 נצפו ב:
  • בשר בקר (בלב 113, בכבד כ-50, בשריר כ40)
  • בעוף (בלב 132.2)
  • בדגים (סרדינים 64, בשר אדום בדג 67)
  • שמן זית (160)
  • אגוזים וזרעים (אגוז מלך 19, שומשום 23, פיסטוק 20, שקדים 14)
  • ירקות (פטרוזיליה 26, ברוקולי 9, תרד עד 10)
  • פירות (אבוקדו 10, תפוז 2, תות 1)
הערה: המספרים מייצגים ריכוזיות של מיליגרם לקילוגרם [mg/kg].

זכרו! מדובר פה בנוגד חמצון המגן על אברוני תאים של חיות. זה למה ניתן למצוא רמות גבוהות שלהם בבשר חיה ובמיוחד באיברים שלהם. בנוסף, ניתן להגדיל את רמות קו-אנזים קיו-10 על ידי צריכת אבני הבניין שלו ושמירה על רמות ויטמינים שונים. זה כולל כולסטרול, טרוזין וויטמינים חיוניים מקבוצת B.


    

סיכום
אם שמתם לב, קישרו מחלות רבות לתפקוד לקוי של המטכונדריה. מסתבר שעליה בדרישות שלך לפעילות גופנית ומנטלית, מבקשת מהמטכונדריה בתאי גופך לעמוד בדרישה האנרגטית. חסור תזונתי, של נוגדי חמצון ואבני בניין, גורמים לצניחה ביכולת המטכונדריה להגן על עצמה מהתוצר האלים שהיא מפיקה בתהליך הנשימה. חידוש מאגרי נוגדי החמצון, כמו CoQ10, הוא תמיכה ישירה בבריאות המטכונדריה ולעליה ביצירת אנרגיה תאית. אותו אנרגיה תאית אשר משומשת לאלפי פעילויות בתא, למען בריאות וכושר מבנה התא.

מפני ש-LDL מצופה בשכבת הגנה, הכוללת ויטמין E ו-CoQ10, היא מסוגלת לעמוד בתנאים האיומים של סוכר בדם וחומרים מחמצנים אחרים. אפשר להסיק שירידה בקו-אנזים קיו-10 ביחידות LDL, מעלה את סיכון חמצון LDL המוביל להיווצרות פלק בכלי הדם ולטרשת עורקים בטווח הארוך.

מפני שהמטכנודריה לוקחת שליש מנפח תא לב, בריאותה הינה בריאות הלב.

חוסר תזונתי משפיע על בריאות המטכונדריה, שבלעדיה אנו חשים צניחה באנרגיה בגוף ולתופעת הזקנה.

האחראיות בידייך, לבריאות!



יום שישי, 18 בינואר 2013

הזמנה לאירוע עולמי ב-21 למרץ

אני שמח להזמין אותך לאירוע עולמי שתופס תאוצה כבר עכשיו לקראת "יום העולמי למודעות דגנים" (World Grain Awareness Day).

זה אירוע שניתן לתמוך בו על ידי הצטרפות לאירוע בפייסבוק.
הצטרפות לאירוע הופכת אותך לחבר בתנועה להעלאת המודעות לבעייתיות בדגנים, חלב, סוכר ועוד. הקול שלך חשוב לי.

ביום הזה אנו עומדים זקוף ומדברים על הבעייתיות של מזון חקלאי לבריאות האדם וחיית המשק, והשיטה החקלאית שפוגעת באדמה והופכת את שטחה של כדור הארץ למדבר.

בעזרת ידע שתוכלו לצבור בבלוג הזה ובערוצי תקשורת פתוחים ומעודכנים, תוכלו ללמוד על המנגנון שבו דגנים פוגעים במערכת העיכול שלנו, איך חלב גורם לאוטיזם, סכיזופרניה וסכרת נעורים בילדינו וכיצד סוכר הופך תרבות שלמה לרודפי הנאה והתמכרויות בלתי פוסקות.

הסיבה למחלות ציווילזציות ידועה לאלו שלקחו את הזמן לחקור. 
אולי לך אין את הזמן להקדיש לזה, כי לך יש תחביבים שבה לך להקדיש להם זמן, אבל נושא התזונה הוא שיכול להבטיח לך בריאות יומיומית.

אם ידעת ש-99% מהאבולוציה התזונתית של הזן האנושי מושתת על מה שאבותינו צרכו מסביבתם, האם גופך מותאם לדיאטה אבולוציונית?

אם מחלות ציוויליזציה, כמו אלצהיימר, פרקינסון, סרטן, ניוון עצבי, עששת ועוד, הם כתוצאה מתזונה ניוליטית שהתחילה לפני 12,000 שנים בהמצאת החקלאות, האם אנו אמורים לפעול ולשגשג על תזונה שאיננה מחקה את הטבע ובעיקר את טבעו של האדם?

האדם נהג לצוד וללקט למשך 99% אחוז מההתפתחות האבולוציונית שלו. לפעמים אני תוהה כיצד האדם היה מסוגל לעלות בראשו את האפשרות להזניח את טבעו ולשנות את אורח חייו וגישתו לאדמה. כיצד האדם היה מסוגל ללקט דגנים וקטניות, אותם הוא לא צרך בהתפתחותו האבולוציונית, ולשתול בשטח רחב יבול בודד, כאשר הטבע משקפת לו גישת גיוון ביולוגי? כיצד האדם, שצד חיות ושיתף איתם פעולה, הזניח את תפיסתו והבריח את החיה משטחו על מנת להצמיח את יבולו וכלא אותם מאחורי גדרות?

כיצד האדם יכול פתאום לשנות לחית המשק את תזונתה האבולוציונית ולהאביסה בדגנים וקטניות?!?!

אלו שאלות שמטרידות אותי והאמת קשה מנשוא.

אבל יש אלטרנטיבה והיא בהשג יד האדם, כל עוד הוא פתוח להסתגלות.

ביום הזה, ב-21 למרץ, אנו מספרים לאמא, לאבא, לאח, לאחות ולחברים, בכל מקום, את האמת כפי שהמדע משקף אותו.
נהפוך את זה לנושא המדובר ביותר בתחילת האביב.
נביא את הבעייתיות במזון אל שולחן האוכל, לשווק ולאוזניו של שכננו.

נשוחח על הפתרונות למשבר האוכל שאפשר לתקן תוך חודשים ספורים בעזרת לימוד, אימון והוראה על שיטת גידול חַקְלָאוּת בַּת-קְיָמָא (Permaculture).

נשוחח על תזונתם האבולוציונית של אבותינו, שמדענים אמיצים חקרו ומצאו כיצד הם היו בריאים בהרבה מאנשים רבים בעולמנו המודרני.

אני שמח להזמין אותך לתחילת עידן הזהב.
בו נוכל יחדיו לתקן את תזונתינו ולהחזיר את כוח וכושר הבריאות לידינו.
למען עתיד ילדינו והדורות הבאים.

האחראיות בידייך, לבריאות!

יואל ג'קובסון

יום ראשון, 6 בינואר 2013

על בשר ושימוש בצמחי מרפא כמגן בבישולו


תקציר
בני האדם נהגו לאכול בשר למשך מיליוני שנים, וכתוצאה מכך פיתחו מוח ומערכת עצבים שאפשר לצאצאיו להישאר בראש שרשרת המזון. המצאת החקלאות הציגה לנו לראשונה תזונת דגנים, אך לא אנחנו ולא חיות המשק מסוגלים לעכלם בלי לחטוף דלקות במעי. עודפי הדגנים, שנוצרים כתוצאה משיטת החקלאות המשמידה את אדמות העולם, נידבה את חיות המשק לעזור בחיסול מאגרי התירס והסויה. מהלך כלכלי שקיצר את חיי החיה עד לשחיטתה, אבל במחיר בריאותי לחיה ובצניחת איכות הבשר הגורם לצורכיו לבעיות בריאותיות. האימרה, אתה מה שאתה אוכל, אינו רחוק מהאמת.

מאז שהאדם החל לשלוט באש נהיה בישול מזון ובעיקר בשר חלק מהתרבות והקידמה האנושית. אך המדע מראה שבישול בשר חיה מפיק כימיקלים מסרטנים כתוצאה מתנועת חלקיקים אטומים. יצירת זני יסוד אלימים, דהינו רדיקל חופשי, גורם לחומצות אמינו וחומרים אחרים בבשר שריר להפיק חומר לא יציב, אשר פוגע ומחליש את התאים בהם הוא מגיע למגע. נמצא שעור העוף מכיל הכי הרבה חומרים לא יציבים כתוצאה מבישול, אך נקניקיות הכי פחות. מפני שמדובר ברדיקלים חופשיים הגורמים לתופעה, אפשר להניח שנוגדי חמצון ימנעו את התופעה.

אכן זה נכון. מחקרים מראים ששימוש בצמחי מרפא, הרי הם התבלינים שלנו, מסוגלים לחסום את היווצרותם של החומרים המסרטנים. תבלינים כמו רוזמרין, כורכום וכומין כבר נצפו מסוגלים למנוע את היווצרות החומרים המסוכנים בכ-90%. השרית הבשר בבירה למשך 6 שעות הראתה יכולת חסימה של 88%, והשריה של תחמיץ בירה עם תבלינים למשך 4 שעות העלתה את רמת החסימה עוד יותר.

תבלינים מגנים לנו על המזון מפני חומרים מסרטנים המופקים מתהליך החימום!

    

תזונת האדם מעוצבת לפי התבנית האבולוציונית תחתיה הוא התפתח לאורך מיליוני שנים. מרכיב מזון חשוב בהתפתחות המוח ומערכת העצבים הוא מזון-העל - הבשר. למרות שרובנו חונכנו לאכול את השריר של החיה, מסתבר שאיברי החיה הינם החלק התזונתי יותר ברמות משמעותיות. זה מכיוון שבאיברים יש רמות גבוהות של מינרלים, ויטמינים, חלבונים, שומנים ונוגדי חמצון מאשר בשריר. הבשר היה חלק מהתפריט של הציד והמלקט בדיאטה שאנו קוראים לו כיום - הדיאטה הפליאוליתית (Paleolithic Diet). לא ברור למה שינו אבותינו את תזונתם לדגנים, אבל כנראה שזה כלל שכנוע על ידי אותם תרבויות שבנו את הפרמידות.

הדרישות התזונתיות שלנו (מינירלים וויטמינים) אמנם השתנו מעט ב-40,000 שנה, אך הדיאטות שלנו השתנו בצורה דרמטית ב-10,000 שנה מאז המצאת החקלאות. בסגירתו של התקופה הפלאוליתי היה הכחדה המונית של יונקים גדולים בכל אירופה, אמריקה ואסיה [ראה מחקר]. החלה מעבר של בני אדם לשימוש באבני רחיים ועלי ומכתש על מנת לטחון דגנים שונים. חיטה, אורז ותירס יחדיו מכילים 75% מתפוקת הדגנים בעולם כיום, ככה שנהינו תלויים על אותם מזונות על מנת לא לגווע ברעב [ראה מחקר].

יצירת עודפי התירס בחוות מונוקולטורה (Monoculture) גרמו לצניחה במחירי התירס בשוק. השוק בארה"ב מצא את עצמו פעם נוספת עם עודפי תירס, מאז ריפובליקת הוויסקי ב-1820 (Alcoholic Republic). במקום ליצר וויסקי, הפעם החליטו לנדב את חיות המשק לתרום את בטנן לחיסול חלק ניכר מהעודפים. זה היה מהלך כלכלי אשר קיצר את זמנה של הפרה מ-5 שנים עד לשחיטתה לכ-16 שבועות. דגנים, כמו תירס וסויה הנפוצים היום בשדות מונוקולטורה, אמנם מפחיתים את הזמן שלוקח לחיה להגיע לגודלה הנחוץ לשחיטה, אבל במחיר בריאותי לפרה אשר מתבטא במחיר בריאותי בצרכן. 

בשר בקר נהג להכיל רמות טובות של חומצת שומן אומגה 3, אותה הפרה מקבלת מתזונתה האבולוציונית על דשא. לפרה מערכת עיכול יחודית התלויה בחיידקים על מנת לפרק את הדשא לחומרים מזינים, אבל המעבר לצריכת תירס וסויה משנה את הרכב החיידקים במעי המורכב שלה. הזן שלוקח חלק גדול בפירוק הדגנים, הנקרא אי-קולי (Escherichia coli O157:H7) מפריש רעלנים הפוגעים ומחלישים את המעי של הפרה ומיצר גז מֶתָן (Methane). פעילים סוברים שאפקט החממה קורה בגלל הבקר שפולט את הגז הזה, אבל מסתבר שזה לא אשמתם של הפרות והכבשים אלא תזונתם על דגנים הנובעת מחקלאות [ראה מחקר]

השינוי בהרכב המעי בגלל הדגנים משפיע ישירות על הרכב איכות השומן בבשר ורמות נוגדי החמצון. בסקירת מחקרים שפורסם במרץ 2010 בדקו את הרכב חומצות השומן ונוגדי החמצון בבשר בקר שגדל על תזונת דשא (Grass-fed) לעומת בשר שגדל על תזונת דגנים [ראה מחקר]. לפי מחקרים המצוינים בסקירה, מעבר לאיכות הרכב השומן (אומגה 3) בבשר בקר על תזונת דשא יש עליה בנוגדי החמצון בבשר. עליה בתרכובות המבשרות ויטמין A וויטמין E, ובנוסף עליה ברמות גלוטתיון וסופראוקסיד דיסמיוטז (שניהם נוגדי חמצון מולדים בתאים).

איכות הבשר הינה חשובה יותר מהכמות, מפני שמדובר פה בסופו של דבר באיכות התאים בגופנו, וברור שזה איכות חיינו. באירופה, ארה"ב וניו זילנד זה כבר מקובל לראות מכירת בשר בקר שניזון מדשא בשטח מרעה פתוח. בישראל ישנם חוות בודדות העוסקות בגידול בשיטה המסורתית וההומאנית הזאת, וניתן למצוא אותם בקבוצת הפייסבוק "התנועה לגידול הומאני של חיות משק".

    

ההשפעה של בישול בשר
בישול שריר בשר משפיע על הרכב החומרים שבו עד כדי כך שמופק חומרים מסרטנים. הֶטְרוֹסַיְקְלִיק אָמִין (Heterocyclic amine) הוא תרכובת הנצפה בבשר שחווה בישול וניתן למצוא רמות גבוהות יותר שלו בבשר שרוף (הפחם השחור שנוצר). הצליחו לבודד כ-17 סוגים שונים של החומר המסרטן והם מופקים כתוצאה מתגובת חומצות אמינו וקְרֵאָטִין (Creatine) לטמפרטורות בישול גבוהות. בשר עשוי היטב (Well-done) הראה רמות גבוהות יותר של הטרוסיקליק אמינים לעומת בשר עשוי מדיום-נא (Medium-rare).


עובדות על בישול בשר ויצירת הטרוסקליק אמינים:
  • לא מצאו הטרוסיקליק אמינים במקורות חלבון אחר, כמו חלב, ביצים, טופו ואיברי בשר, למשל כבד.
  • נמצאו הטרוסיקליק אמינים בבשר אדום, דגים, עוף ואף בדגנים (ברמות נמוכות) [ראה מחקר].
  • נמצא שחימום בתנור, במחבת ובמיקרו יוצר הטרוסקליק אמינים [ראה מחקר].
  • בעור העוף יש את הרמות הגבוהות ביותר של הכימיקל המסרטן מכל בשר אחר [ראה מחקר].
  • יש רמות גבוהות יותר של הכימיקל המסרטן ככל שהבשר נשרף יותר (גוון הפחם) [ראה מחקר].
  • בשר שנוזליו גורמים להופעת עשן מהגחלים מכיל יותר מהחומר המסרטן (העשן הגורם) [ראה מחקר].
  • אוכלי בשר המבושל עד הסוף חשופים יותר להתפתחות מחלות סרטניות בקולון ובשדיים [ראה מחקר].

הסיבה להופעת הטרוסקליק אמינים
תהליך החימום בכל שיטה שתבחרו גורמת לאטומים לנוע מהר יותר, וכתוצאה מכך מופק חום. חימום כל מזון יוצר זני יסוד אלימים, אשר חסרים להם אלקטרון בשדה החיצוני אשר גורם להם להיות לא יציבים ולחטוף מאטום אחר אלקטרון. במקרה והאטום הזה יוצר תרכובת עם אטומים אחרים, הנקרא מולקולה, חטיפת האלקטרון מהאטום גורם לחוסר יציבות בכל התרכובת. נוגדי חמצון הם תרכובות המנטרלות את טבעם האלים של הרדיקלים החופשיים האלו על ידי תרומת אלקטרון ליסוד, כך שהוא נהיה יציב וידידותי לסביבה. ניתן ללמוד יותר על כך בכתבה - על רָדִיקָל חוֹפְשִי וְנוֹגְדֵי-חִמְצוּן

חימום הבשר גורם לתנועת החלקיקים ולפגיעה בקראטין ובחומצות האמינו הבונות את תאי השריר, אשר גורם להופעת התרכובת הסרטנית.

צמחי מרפא מגנים על הבשר
שימוש בצמחי מרפא כתבלינים לבבישול מזון נמצא בכל תרבות מסורתית. זה רק לאחרונה שאנשים אינם טורחים ללמוד את מסורת הבישול העתיקה, אשר שמרה על בטנם של אבותינו ממחלות ניווניות בדרכי העיכול. ממלכת הצומח הוא שמספק לנו את צמחי המרפא האלו, את התבלינים שמוסיפים טעם נפלא לכל מעדן. צמחי מרפא הם פרחים, עלים, שורשים, אברי מינם (ירקות ופירות) וצאציהם (הזרעים). לא כל צמח הוא למאכל אדם, לכן חשוב לזהות תחילה את הצמח לפני שמשתמשים בו!

בצמחי המרפא יש חומרים הנצפו מדעית לתפקד כנוגדי חמצון, היכולים לנטרל רדיקלים חופשיים ולמנוע את היווצרותם של הטרוסקליק אמינים בזמן בישול בשר.

  • חוקרים בחנו את יכולת צמח המרפא בשם רוזמרין (Rosemary) ומצאו שתמצית 20% חסם את היווצרותם של הטרוסיקליק אמינים בכ-85% עד 90% [ראה מחקר].
  • שימוש בתבלינים אסייתים, כורכום וכומין, הראו יכולות חסימה הדומות לרוזמרין [ראה מחקר].
  • שימוש בתמציות תבלינים מסוימים תרמו בחיטוי מלא של הבשר מחיידק פתוגן אי. קולי [ראה מחקר].
  • השרית הבשר בתחמיץ בירה למשך 6 שעות הפחית את רמות היווצרות החומרים המסרטנים ב-88% ותרם לאיכות הבשר בסוף בישולו [ראה מחקר]. באותו מחקר, שימוש ביין הפחית בכ-40%.
  • השרית בשר בתחמיץ בירה עם תבלינים למשך 4 שעות חסם ב-90% את יצירת החומרים המסרטנים [ראה מחקר].

כבר ידוע שחליטת צמחי מרפא במים רותחים גורמת לנוגדי החמצון בצמחים לצאת מהתאים אל הסביבה המימית. ניתן לשתות תה על מנת להפחית את הנזק שהחומרים המסרטנים יכולים לעשות לסביבה התאית בתוכנו. אבל גם אפשר להשיג נוגדי חמצון מירקות, לכן יתכן ששילוב ירקות בארוחה בשרית תמנע אי נעימות למערכת העיכול.

אם אתם מעוניינים ללמוד יותר על נוגדי חמצון וצמחי מרפא, תוכלו לקרוא את הכתבה שלי - איך צמחי מרפא מרפאים

    

טכנולוגית ההשפעה הסינרגטית
ממלכת הצומח מכיל בתוך תאיו נוגדי חמצון אשר מנטרלים את ההשפעה של קרני האור על התאים ומאפשר לכלורופלסט לבצע את הנשימה התאית שלו. נוגדי חמצון אלו מרפאים אותנו, אבל מה שמעניין ביותר הוא יכולת נוגדי חמצון לחדש את מאגרי הנוגדי החמצון המולדים בתאינו. לכל תא יש מערכת הגנה תת-אטומית מולדת השומרת על איזון סביבתה הפנימי מפני זני יסוד אלימים.

נמצא במחקרים שויטמין C מחדש את ויטמין E. ויטמין C הוא מסיס במים, ולכן ניתן למצוא אותו שט בסביבה המימית של הגוף (זרם הדם ופלסמה התא). ויטמין E הוא מסיס בשומן, ולכן ניתן למצוא אותו מורכב למעטפת השומנית של התא. ויטמין E ינטרל את הרדיקלים החופשיים שבאים למגע עם מעטפת התא, זה תחום שיפוטה. ויטמין C יכול לנוע חופשי ולבוא במגע עם מעטפת התא, שם הוא מסוגל לתרום אלקטרון לויטמין E על מנת לחדשו. כל נוגד חמצון שמילא את תפקידו, כלומר תרם אלקטרון וניטרל רדיקל חופשי, נהפך למצב "מחומצן". נוגדי חמצון טעונים יכולים להחזיר את הנוגד החמצון ה"מחומצן" ולהפוך אותו ל"מופחת", מצב בו הוא יכול לתפקד שוב כנוגד חמצון [ראה כתבה].

ההשפעה הסינרגטית יכולה להתחזק כשמשלבים נוגדי חמצון רבים ושונים. תוכלו לבחור יותר מתבלין אחד לצורך הגנת המזון בעת בישול, והשילוב תלוי בדמיונכם וטעמכם האישי.

התיחסות של שף מקצועי ומנוסה
אחי הגדול, בן, הוא מומחה באוכל. הניסיון שלו ב-5 שנים האחרונות במסעדות בארה"ב סיפקו לו לא מעט הבנה תצפיתית כיצד אנשים במערב אוהבים את הסטייק שלהם. לטענתו בשר שגדל על דגנים טעים יותר לאנשים. בנוסף, הוא טוען שבישול הבשר באופן שמפיק עשן מגביר את הטעם הטוב של הבשר. אי אפשר להתווכח עם טעם, עם זה טעים. אבל אפשר להבין מזה שהטעם שאנו מכירים מבוסס על תזונת החיה ואופן בישולו. הוא משתמש בתבלינים באופן פרטי, אבל במסעדות אין הרבה מודעות לכך שהבשר יכול להיות יותר בריא לצרכן אם רק בושל עם צמחי מרפא שיגנו עליו.

במסעדות יוקרה מבשלים בעזרת גחלים מעצים מסוימים, אשר מפיקים עשן עם ריח וטעם של אותו עץ. במחקר בדקו את ההשפעה של שימוש בפחם מעץ או בפחם מקליפת קוקוס ומצאו שמופק רמות נמוכות יותר של חומרים מסרטנים בבישול עם קליפת קוקוס [ראה מחקר]. זה לא בהכרח ריאלי ואקולוגי בארץ ישראל להשתמש בקליפת קוקוס, אבל הרעיון בגדול שחומרים מסוימים משפיעים יותר מאחרים.

צורת בישול עוף המועדפת עלי
אני לרוב לא נהנה מאכילת בשר קשוח. אם כבר לחמם מזון, אני מעדיף שהוא יהיה רך במידה שאפשר ללעוס אותו בקלות לחתיכות הקטנות שבסופו של דבר עוזרות למעי לעכל אותם. הלא זה הסיבה שיש לנו שיניים?

אני נתקלתי בשיטה מעניינת להכנת עוף, כנאמר לי שניתן לבשל אותה במים רותחים למשך שעה. אמרו לי גם שאת המים ניתן לתבל עם ירקות ותבלינים, אך לא אמרו לי אילו ירקות ותבלינים. חיפוש מהיר בגוגל ומצאתי את האתר הזה. השף הזהיר מפני בישול כזה, כי החלבונים בבשר מתקווצים ונוצר ריקמה קשוחה. במקום הטכניקה הזו השף המליץ לתבל תחילה את המים, להביא לרתיחה ואז לבשל על אש קטנה ל- 10 עד 15 דקות. בסוף ההמתנה להביא את המים שוב לרתיחה, אך במקום לשים את העוף בתוך הסיר ולהמשיך לבשל על האש, הוא נותן עצה להסיר את הסיר מהאש ולהכניס את העוף פנימה. לכסות את הסיר ולהמתין כ-15 עד 20 דקות.

    

הבשר היה חלק מההתפתחות האבולוציונית שלנו, אבל יש מידע סותר בנוגע לכמה הוא לקח חלק. בגדול לצוד חיות הצריך מהצייד חיפוש, המתנה, אומץ וסיבולת. רובינו היום לא מבינים מה זה לצוד, ולכן קל לנו לשלול את טבענו הקרנבורי. אנחנו התפתחנו מתזונה אומניבורית (Omnivore), כלומר אוכלי כל, כי נאלץ האדם בתחילת דרכו להתמודד עם המזון בסביבתו. הוא לא יכל לפתח אישיות של אדם הרואה את הכל כמובן מאליו, בדומה למה שאנשים חווים בסופרמקרטים. המובן מאליו שהוא חווה היה, לטרוף או להיטרף, ללקט או לגווע ברעב. החורף היה עוד יותר סיבה בשביל האדם לצאת ולצוד, מפני שצמחיה לא גדלה ומה שכן היה גדל היה נאכל על ידי החיות. אנו לא חווים את המציאות הזאת ובמקום זאת אנו חווים בלבול מישויות לא אנושיות (התעשיות) ומטלטלים בין דיאטות צמחוניות/טבעוניות לאומניבוריות. את המציאות הזאת לא דמיין האב הקדמון, אבל אנחנו היום יוצרים אותה ביחד. 

לעידן המודרני יש תזונה משלה, והיא מבוססת על פרמידת המזון שהמהפכה החקלאית ותעשיית המזון יצרה. היא איננה דומה כלל לדיאטה של אבותינו, שהיא דיאטה התומכת בפיזיולוגיה של הגוף האנושי. עליכם ללמוד מהי התזונה האישית שלכם, שלעולם לא תהיה דומה לשכן שלכם אבל היא מושתת על תבנית אבולוציונית המחברת את שניכם לשרשרת המזון ששמר על האיזון בכדור הארץ.

האחראיות בידייך, לבריאות!