יום שישי, 29 במאי 2015

ההבדל בין תסיסה פנימית לחיצונית

 
כל יצורי החיים, הנמצאים בשלבים הנמוכים ביותר של האבולוציה, אוכלים חומרים ומסלקים פסולת - תוצרי הלוואי. האנושות חיה בתוך אורגניזם מונפש; גוף הקשור לחוקי הקארמה - של פעולה ותגובה - כך, שאם תאכלו, גופכם יצטרך לעכל ולהיפטר מהפסלות.

אבל מהו הגוף שלך? מי מבצע את העיכול? כיצד יכול המזון להשפיע על האורגניזם? ומה יכול תוצרי הלוואי של האורגניזם לגרום?

אַתֶּם יֵשׁוּת בִּיוֹלוֹגִית

כמה מן האברונים שבתוך תאיך זוהו כחיידקים, שהתכנסו בעין יפה יחדיו כדי ליצור חיים שבטיים של סחר הדדי ומועיל בין זה לזה. הקשר הסימביוטי שלהם קרה לעורר יתרון אבולוציוני, שהסתכם בהקמת חומות עיר - קְרוּם - שממנה מושל העיר, כלומר "תודעה תאית", יכול לכווין את התנועה ולהגיב לגירויים סביבתיים לטובת ביטויים מתואמים ברמה הרב-תאית.

מַעֲרֶכֶת אֶקוֹלוֹגִית חַיְדַּקִּית

לא רק שהינכם מורכבים מטריליוני שבטי חיידקים תאיים אלה, אלא אתם גם מכוסים בפי 10 יותר חיידקי תא-בודדים, המתגוררים זה לצד זה עם התאים (עם שבטי החיידקים). חיידקים אלו, כ-1000 מינים שונים, מיצרים יתרונות מדהימות לתאי הריאות שלך, הבטן שלך, העור שלך והשיער שלך. כאשר הם נמצאים במצב טוב, תאי האפיתל (תאי השטח) נהנים מסיכה רירית נאה וזמינות של חומרים מזינים שהועכלו כראוי.

החֻלְיָה הָחָסֶרָה

ממחקרים מתחום האפיגנטיקה, אנו כיום מודעים לכך שחומר ומזון גורם, ברמה המולקולרית, לקולטנים להילחץ על קרום התא, אשר בתורו גורם לגירוי שינויים בהתנהגות התא ברמה הגנטית. פעם, הגרעין נחשב למוח התא, אבל כעת הוא נחשב כבלוטות המין של התא, מכיוון שתוכלו להסירו מהתא, והתא נשאר בחיים. המוח היא למעשה הקרום - המֶמְבְּרָנָה - אשר מקבלת גירויים או בתוך או מחוץ לתא, ואז מעבירה מפל אירועים במסלול אינזימטי המכבה פעילות גנים באזור ספציפי ומדליקה גישה לקריאת אזור אחר, ולסירוגין.

הגנים, המחזיקים במפתחות לסינטוז חלבונים ואנזימים, מכתיב אילו מידע זמין לשעתוק. זה כמו קוד מחשב של אפסים ואחדים; הספרה אפס מסמלת ביטוי כבוי והספרה אחת מסמלת ביטוי פעיל, דלוק וניתן לגישה - בדיוק כמו מתג. גנים כבויים אינם מבטאים את עצמם, מבחינה כימית וביולוגי, אך גם מבחינה התנהגותית. גנים שהופעלו נוטים לבוא לידי ביטוי, וניתן להעיד על כך בהתנהגותו של התא. הגרעין משולה לחומרת מחשב (hardware), המחזיקה ספרייה של נתונים, והקרום כמקלדת שמתחברת למסד הנתונים.

גֵּרוּי שֶׁל אֻכְלוּסִיּוֹת חַיְדַּקִּיּוֹת

גם לחיידקים ד.נ.א (חומר גנטי), בדיוק כמו האברון דמוי חיידק בתוך התאים - המיטוכונדריה. לחיידקים אלו יש גם קרומים, מה שאומר שגם הם באותה המידה מחויבים לחוק זה של גירוי וביטוי (נשמע כמו חוק הקארמה).

ידוע היטב כי סוגים מסוימים של חומרים יכולים לגרום לאורגניזם להתקדם לעברם על מנת לצרוך את החומר, או להביע את ההפך ולהתרחק מהחומר, כמו גם לנקוט בצעדים כדי להגן על עצמו ממהותו של חומר זה.

חומרים מסוימים יכולים לגרום לסביבה חומצית, כמו סוכר בצורתו הגבישית (למשל, סוכרוז הטהור), שהינו דמוי-המזון יוצר החומצה הנצרך ביותר כיום (דגנים ועמילנים באים אחריו). כאשר אורגניזם חי, אשר פועל בסביבה  מעט בסיסית, חשוף לשינוי דרסטי בסביבתו, ברמה של שינוי רעיל בכיוון החומצתי, הקרום של האורגניזם מעביר מסר מדורג למתחם האפיגנטי, הדורש לכבות את "מצב הצמיחה והריפוי" לטובת "מצב ההגנה", המכונה גם "התגובה הדלקתית".

אוכלוסיות חיידקים, הנעים בחופשיות, הם הראשונים שבאים במגע עם חומרי מזון שעברו עיכול בקיבה. יש להם את היכולת ליצור אינזימי עיכול, שכן הם מעוניינים בהפקת תועלת מחומרי הגלם, וכל תוצרי לוואי נחלקים באופן סימביוטי עם שאר האוכלוסיות ועם תאי הגוף החשופים לחומרים המזינים.

תְּסִיסָה פְּנִימִית

כאשר חיידקי מעכלים חומר, זה דורש ניצול של חומרים מזינים משלימים, כמו מים ומינרלים, על מנת לפרק בצורה יעילה את הקשרים האטומים המחזיקים את צורתם של המאקרונוטריאנטים (עמילנים, שומנים וחלבונים).

מאז שהטבע מאחסן סוכרים בודדים כשרשראות של סוכרים, המכונה עמילנים, כשמגיע הצורך לצרוך את הסוכרים למטרת אנרגיה, אשר מתוחמת בצורה לא-זמינה כעמילן, החיידקים והתאים משחררים אנזימי עיכול שמאיצים את התפלגות הקשרים האטומים. בתהליך, גזים משתחררים כשסוכרים נהפכים לזמינים כמולקולה בודדת.

אנו יודעים שהמעי לא יאפשר לעמילנים לחדור לתוך זרם הדם, רק סוכרים במבנם הפשוט, כך ששלב זה תמיד הכרחי על מנת להפוך את הסוכר לזמין.

לא רק שהסביבה במעיים הופכת לחומצית מאוד מהסוכרים, אבל הגזים ששוחררו גורמת ללחץ ותסמינים של נפיחות. לחץ על תאים, אם מגורם חומצי או מהגזים, משנה לתאים ולחיידקים מתגים רבים ממצבם המבטא צמיחה למצב הגנתי. זה מאט את העיכול, את הספיגה, ואת האפקטיביות של סילוק רעלים (דֶּטוֹקְסִיפִיקַצְיָה).

ההֶבְדֵּל בֵּין
נְשִׁימָה
אֵירוֹבִּית וֶאַנְאֵירוֹבִּית


נשימה היא התחבורה הפעילה והמרתם של חומרים כימיים בתוך יחידת מחייה תאית. כך שאנרגיה, תוצר לוואי רצוי, נוצר, ועימו האורגניזם מסוגל לייצר תנועה.

תא של בעלי חיים, כגון תאו של האדם, משגשג בנוכחות חמצן. תהליך הנשימה התאית, אשר מנצל חמצן במפל של מנגנוני ייצור אנרגיה, נקרא נשימה אֵירוֹבִּי.

בהיעדר החמצן, תאים עוברים לתהליך נשימתי פחות יעיל הנקרא "נשימה אַנְאֵירוֹבִּית". זה פחות יעיל מכיוון שכמות יחידות אנרגיה - ATP - הנוצרים מהתהליך, צונח באופן דרסטי (מ-36 ATPs ל-2 ATPs).

במבט באיור; בהיעדר חמצן, אנרגיה נוצרת רק בשלב של גליקוליזה (Glycolysis). בנוכחות חמצן, התוצר מגליקוליזה (חומצת פירובט Pyruvic acid) ייכנס למיטוכונדריה. בהיעדר החמצן, תוצרי הלוואי של גליקוליזה ממוחזרים ומופקת תסיסה.

תהליך הנשימה האנאירובי, בהעדר החמצן, ידוע גם כתסיסה. תוצר הלוואי של נשימה אנאירובית היא פחמן דו חמצני - גז - וחומצה לקטית (אם החומצה מצטברת לאחר פעילות גופנית, זה נותן את התחושה של כאב שריר).

תְּסִיסָה חִיצוֹנִית

באופן מסורתי כל המזונות שאכל האדם היו טריים או מעובדים על ידי תהליך תסיסה. העיבוד שנצפה באורח החיים המערבי מזניח את החוכמתם של אבותינו, שנקטו צעדים זהירים בעיבוד דגנים, קטניות וירקות לצורות של מזון הנחשבות "טרום-מעוכל על ידי חיידקים", הידוע גם כמזון מותסס.

הזנחתו של החוכמה הזו, על ידי האדם, נגרמה על ידי ההמצאתה של מכשיר שימור טכנולוגי - המקרר. לפני המצאת המקרר, האדם היה נותן למזונו להתייבש, או לשבת ולתסוס בתִּמְלַחַת (Brine), כך שמזון יהיה זמין עבורו בזמני החורף, כאשר האדמה קרה מדי ותנאים לא מאפשרים גדילת מזון במידה רבה.

זו עובדה, שהעיכול אך ורק מושג מצריכת חומרי גלם על ידי חיידקים. תוצרי הלוואי שלהם - הם אבני הבניין של חומרי הגלם. כמו חלמון הביצה, שאין לו חלבונים, אלא יש לו את אבני הבניין של חלבונים - חומצות אמינו - הוא כל כך זמין באופן ביולוגי לקליטה על ידי תאי הספיגה במערכת העיכול, שאין דרישה נוספת לאנרגית עיכול על מנת לעבד אותו.

תארו לעצמכם כמה נפלא להקל על מערכת העיכול מדרישות אנרגיה גבוהות מסוג זה. הגורם המוביל לעכוב הריפוי והתאוששות מפציעה ומחלות הוא בדיוק זה, בקושי יש זמן התאוששות. מנוחה היא הכרחית לריפוי, וכשאתה מאפשר למעיים לנוח, במקום לצרוך 60% מהאנרגיה בגוף למטרת עיכול, המעיים יכולים להשתמש בפחות והאורגניזם מכוון את האנרגיה הזמינות לצמיחה ותיקון תאי מוח, תאי ריאות, וכל תא אחר בגוף הצורח לתשומת לב עם אותות כאב.

תסיסה חיצונית, כמו תסיסת כרוב להכנת כרוב כבוש, היא מעדן שלא רק מספק אוכלוסיות חיידקים, אלא גם משחררת את ויטמין C מהמבנה הצמחי הקשה לעיכול, ומכינה מבנים רבים מן הצמח לזמינים כאבני בניין. כשזה פוגע במעי הדק ... וואלה! חומרים מזינים הנקלטים מהר על מנת להזין את החיידקים המקומיים והאוכלוסיות השבטיות.

כאשר השורה התאית הראשונה שמחה עם הסביבה שנוצרה על ידי המזונות המותססים, מצב הצמיחה נותר פעיל, ובכך השערים פתוחים לרווחה להצפת רקמות ואיברים בשכבות העמוקות באמצעות חומרים מזינים ומרעננים.


מסקנות,

תסיסה חיצונית משלימה את האורגניזם, על ידי עיכולם הראשוני של חומרי הגלם, והפיכתם של חומרים גדולים ורבים לזמינים בצורתם הבסיסית, כאבני בניין. התהליך משחרר גזים, אבל לפחות לא בתוך מקום תחום וצפוף, כמו המעיים והמעי גס. ובכך נמנעת הצטברות של לחצי גזים בגוף ובדם, שאחרת עלולה לגרום לגזים להנעל בתוך התאים (ראה השערת דם הגז).

באופן מסורתי, השתמשנו חיידקים ושמרים על מנת לעכל גלוטן וליצר לחם שאור. זה פירק את חלבון הגלוטן, לאט לאט, לחומצות אמינו בזמינות בצורתן החופשיה. זה רק בשיטות הקונבנציונאליות אותם אנו נוהגים להעסיק כיום, שדילגנו על החוכמה בתסיסה נכונה, ואנשים רבים סובלים ממחלות עקב רעילות גלוטן. החמצה נכונה של לחם מדגנים מלאים מנטרלת רעלים והופכת את מאגר החומרים המזינים, למשל ויטמינים מקבוצה B בסובין,  זמינים לניצול על ידי יצורים אחרים.

עיכול הוא תהליך שמוביל לסילוק חומרים. חומרי גלם הם בלוקים המיועדים לכריה, כמו מכרה זהב, שמחלץ את הפרס ומסלק את הפסולת. נקיטת צעדים לאיתור מכרה זהב מסתכם בפחות פסולת, ובתשואה טובה יותר, תוך כדי ניצול אנרגיה בתהליך המיצוי. ובדבר בחירות מזון, תוכלו בוודאי להפיק תועלת מהפחתת פסולת ורעלי גזים על ידי העסקת אורגניזמים המשלימים אותכם פיסיולוגית, היכולים לבצע עבורכם עיבוד ראשוני למזונכם, ובכך לצמצם את כמות האנרגיה המנוצלת, שאחרת הייתה נקראת למעי בעת העיכול הפנימי, על מנת למתן את כבדות הארוחה.

הרי לכם מזון למחשבה...

ברכותי,
יואל ג'קובסון

יום שלישי, 29 ביולי 2014

גישה לתזונה דרך מצבי תודעה משתנים

מאמר זה מציג צורה עתיקה של מזון לגוף הפיזי שלנו,
כמו גם לגופים הרגשיים, נפשיים ורוחניים שלנו,
אשר מוצע לאנשים הפתוחים לכך.


כשזה מגיע ללמידה על המוח, ועיקר על גלי מוח מסוימים, אנשים לעתים קרובות נוטים לאבד עניין במידע בנושא. טוב, זה לא הולך להיות מאמר על המוח שלנו, אבל למזלכם, זה ייתן לכם הבנה עצומה על התזונה המטפיזית מגישה למצבי תודעה משתנים.

אם יצא לכם לצרוך קנביס, כמו שיצא לי לצרוך, יצא לכם לחוות מצב תודעה שונה תחת ההשפעה. אם ניסתם את המשקע הרפואי מהאמזון Ayahuasca או את הפטרייה פסיכדלית פסילוסיבין, אז לקחתם צעד נוסף ביכולתכם הבסיסית להיכנס ולחוות מצבי מודעה שונים.

שימוש בצמחים האורגנים ומלאי רוח הללו הגורמים לשינוי בתפיסה באופן טבעי - התמוטטות המחסומים השכליים והרגשיים וחיזוק הקשר הרוחני המולד שלנו לכל - הופך להיות דרך נפלא לשימוש בזמנכם, ולניסיונכם למפות את הלא ידוע לכם, כך שזה יהפוך לידוע. דרך זו, ניתן לצבור חוכמה רבה, אשר יתכן ויעזור לכם ללמוד כיצד להיות אדם טוב יותר ולנהוג באדיבות לאחרים. למרבה הצער, הצמחים הללו רק נותנים לכם תגזיר של מה שניתן לשחזר בעצמכם, לכן הם משרתים רק ככלי.

ההשפעה הבסיסית שהצמחים האלו משרים, היא כונון של חוש המרחב התפיסתי שלכם, על ידי האטת התנודות של גלי המוח שלכם. דומה מושך דומה, לכן, אם הינכם בגל מוח ביטא, תחוו אורח חיים שווה ערך. הרגע בו שיפרתם את אורח חייכם, דפוס גלי המוח משתנים.

בספרה של ג'אזמוהיין (Jasmuheen) "תזונה עליאית: מזון אלים" (Divine Nutrition: The Food of Gods) נמצא תיאור מאיר של תזונה עלאית מלמידה על מהם גלי המוח השונים, ואילו טכניקות מסוגלות לעזור לנו לכוונן את עצמנו להזנה מאורח חיים תטא - דלתא (Theta- Delta). ג'אזמוהיין הינה ברת'אריין (breatharian) או בתרגום חופשי נשמנית, מה שאומר, שהיא ויתרה על צריכת מזון חומרי והינה חייה לגמרי מאהבה ואור אשר ניתן להשיג גישה אליהם דרך אורח חיים תטא - דלתא. אני מאוד ממליץ לקנות עותק, במקרה ונהייתם רעבים למידע נוסף בעקבות הכתבה.

גלי המוח השונים

חברה, איזו מודל עסוק היא מייצגת במאה ה-21. למרבה מזל, פשוט לתאר את גל המוח ביטא מכיוון שמרביתנו חווינו או עודנו חווים אותה. זו גל מוח עם דפוס של 30 ל-14 מחזורים בשניה, ואלו שפועלים בתחומה חווים עוני, אלימות, חוסר צדק חברתי, שיאים רגשיים ומורדות רגשיות, והוא בדרך כלל תחום אי סדר מעשה ידי אדם, הנגרם על ידו, על עצמו.

דפוס גל המוח הזה - שדה הבטא - מקודם על ידי הטלוויזיה, חברות רשתיות למשל פייסבוק, בתי ספר ממוסדים ומדיניות הממשלה. זה היכן מודעות קורבן משגשגת, טראומות מיוצרות ונשמרות ללא שחרור וריפוי ראוי, והמאבק הבסיסי שלנו להישרדות חונקת את התשוקה שלנו לחיים.

"גל המוח אלפא, הינו השדה הפועם בתדירות של 13 ל-8 מחזורים בשניה. שדה האלפא חושף את הזן בחיים, המאפשר לנו זְמַן דְּמִימָה, להירגע ולהגדיר מחדש את כיווננו בחיים, להעריך את חוסר האיזון ולגשת אליהם בתקווה לטובת כל. זמן בדשה האלפא משפרת את בריאותנו ואת רמות שמחתנו, והינה צעד ראשון בכיוון והזנה הכרתית של נשמתנו."
גלי מוח תטא ודלתא הינם תבניות גל עמוקות יותר, אשר ארחיב עליהם בכתבת המשך. לקיחת צעדים, כך שראשית תעשו הכרות עם שדה האלפא על ידי למידה לגשת לתוכה באופן רגיל, תוביל אותכם טבעית לגישת תטא - דלתא.

"כלי השליטה הראשונית שיש לנו הינה הגישה שלנו, היכן שאנו משנים את דפוס החשיבה בכך שאנו שואלים: האם אנו מבקשים לספוג או האם אנו מבקשים לקרון? כמו כל יצור חיי יכול להקרין אנרגיה, כשאנו סופגים אותם ללא הבחנה מהעולם, צליל המפתח שפנימי שלנו משתנה - לעיתים באופן המזין אותנו ולעיתים באופן המרוקן אותנו - וזה תלוי בנו לבחור כיצד אנו רוצים להיות מושפעים ומה אנו רוצים לספוג." [ציטוט מעמוד 33]
ממה שאני מבין עד כה, ומדעתי הכנה, מעבר משדה הביטא לשדה האלפא, וכתוצאה מכך סיפוק שבריר מהרעב שלנו, הוא אך ורק תלוי בגישה שאנו בוחרים להחזיק באותו הרגע העכשווי.

כשאנו בשדה הביטא אנו רעבים להכל. אנו רעבים להצלחה בעולם העסקים, אנו רעבים לקבלה בחברה, אנו רעבים להערכה על ידי חברינו ומשפחתנו, אנו רעבים למלואת את החלל בתוכנו שאינו פיזי, אלא רעב של רוחנו. רעבתנות לשלמות והתאחדות. הפעולה עצמה, של הכנסת מזון לתוך גופנו, הינו פעולה תת-מודעית של נסיוננו להגשים האחדות עם החומר ברשותנו. זה בידיוק כמו האמרה שמאהבת הייתה אומרת לבן-זוגה - "אני אוהבת אותך כל כך, אני פשוט רוצה לאכול אותך!"

האם הרגשתם שבעיי רצון בחייכם? כשהרגשתם את פשטות החיים והדבר הראשון שהינכם בוחרים לעשות הוא לצאת למסע לחיפוש נחל, כך שתוכלו לעטוף את עצמכם בחורשת החיים.

גישה כזו מסירה כמות נכבדת מכתפייכם וגבכם. משאירה אותכם עם התשוקה ללכת ייחפים מעכשיו ועד עולמי עולמיה, כשתחושת האדמה מזינה את רגלייכם.

"לאדם שעושה מדיטציה כל יום יש רגישות גבוהה יותר וכושר למגנט את גלי אלפא - טתא - דלתא לעומת מישהו שמתמיד לעסוק בפעילויות בשדה הביטא ואינו אף פעם בדממה" [ציטוט מעמוד 34]
"אדם בשדה הביתא יכול להגביר את יכולתם לראות, לשמוע, להרגיש וליזון מהמתנות של השדות האחרים דרך שינוי פשוט באורח חייהם, הכולל מדיטציה, מומחיות שכלית ואולי אפילו יוגה". [ציטוט מעמוד 34]

אני מאמין שמספיק נאמר ותואר בנוגע לשדה הביתא, שדה האלפא וכיצד לשפר את אורח חייכם על ידי סיפוק הרעב הפנימי. זה מתחיל עם כונון פנימה ושאילת שאלות, כמו: "מי אני? היכן אני הולך בחיי? מה אני? כיצד אני משפר את הקשר עם רוחי?". שאלות כאלו עוזרות להשיג גישה להזנה משדה האלפא, אל זה רק כשהתחלתם להשיג גישה לשדות טתא - דלתא, שאתם מקבלים תשובות ושביעות נפשית.

ולסיום, ציטוט השווה לשתף:

"יתכן שיותר מידי ידע אִינטֶלֶקְטוּאַלִי 
עשוי לרתק את דלתות ליבינו" [ציטוט מעמוד 37]

הינה קישור לפסקול של שדה אלפא ביוטיוב:

יום רביעי, 28 באוגוסט 2013

ברוכים הבאים לדף הבית

ראשית כל אני מאושר שמצאתם את מחקרי הרבים. הם בשבילכם, כמו שהם בשבילי.

התעניינותי בתזונה, יכולתיי ללמוד לבד ושני השפות שבהם אני שולט נפלא, הם שתרמו לתנאים הנאותים על מנת להביא בבלוג שלי את המידע הנסתר אל האור.

מפני שהספרות המדעית במקורה היא באנגלית, הספרות בעברית זוחלת למה מאחור. כיום, עקב שימוש הרחב הקף של האינטרנט על מנת לשתף במהירות הבזק תגליות חדשות, נוצר מצב שרופאים, מדענים, תזונאים ומתעניינים יכולים לגשת ולקרוא את המחקר במקור שלו במקום להסתמך על כתבות חסרי בסיס לטענות הרבות שהם מפרסמים לקהל.

רוב הסיכויים שאתם, כמו מרבית ילדינו, לא רכשתם יכולת ללמוד ולחקור לבדכם. בתי הספר תכנתו וחינכו אותכם "מה ללמוד" מאשר "איך ללמוד", ולכן התבגרתם חסרי עונים ונאלצתם להמשיך למוסדות אקדמאיות ולהמשיך לנסות ולרכוש את יכולת החקר שטמון בכל אחד ואחת ממכם.

אני אוטודידקט. הבלוג הזה הוא המרחב שלי והוא מותאם להבנה ברמה שתחדש לכם את הסקרנות להמשיך ולחקור בעצמכם. אני מעודד כל אחד ממכם ללמוד ולחקור, כי בסופו של דבר אני מקל לכם על החיים פה ורכישת הידע הוא מסע מרתק. כל כתבה פה היא בדרך כלל רק חצי ממה שניתן לדעת ונמנעתי מלהעמיס על הקורא על מנת לא להרתיע אותו. 

בלוג זה הוא חושף נושאים על תזונה, הוא לא בא להמליץ לכם איך לחיות את חייכם אלא להסביר לכם מה ידוע עד כה על אורח חיים הפוגע בבריאותכם ואורח חיים המשפר לכם את הבריאות. 

מרוצים מהתוכן?

 
אני מזמין כל אחד ואחת ממכם לספר לי על החוויה שלכם בבלוג שלי.

האם הכתבות ארוכות מידי?
האם הכתבות לא מובנות?
האם הנושאים מעניינים?

מה לדעתכם יכול להשתפר?
האם אתם מסיימים לקרוא את כל הכתבה או מדלגים בגלל שהתוכן מרתיע?
האם אתם מעוניינים בתקציר לפני כניסה לפרטים?