יום שלישי, 26 ביוני 2012

תְּרֵיסָר המלוכלכים

בכתבה שלי 'למה מזון אורגני טוב יותר' חשפתי אותכם למחקרים והמידע הקיים על יתרונותיה של מזון אורגני.

בכתבה הזאת אני רק מעוניין להציג בפניכם את רשימת "תריסר המלוכלים" ו-15 הנקיים שקבוצת עובדי הסביבה (EWG - Environment Working Group) אספו למען הציבור והיא מבוססת על בדיקת 49 פירות וירקות פופלרים על-ידי הארגון החקלאי בארה"ב (USDA) ומנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) בין השנים 2000-2010. עקב השימוש בקוטלי מזיקים וקוטלי עשבים בחקלאות הקונבנציונאלית, נמדדה שאריות כימיקלים במזונות ואף שטיפתה במים מעלה את ריכוזה במי שתיה. קוטלי מזיקים וקוטלי עשבים רבים שחלחלו לתזונה שלנו פוגעים בתפקוד המערכת ההורמונלית והעצבית.

את הרשימה המקורית ניתן למצוא בקישור הבא: Dirty Dozen List


הערה:
הפלוס + מתיחס לקבוצות שרמת שאריות המזיקים לא היתה גבוהה לעומת אחרים אך נמדדה בהם שאריות מזיקים מסוימים מסוג מדאיג במיוחד. 

מתוך רשימה של 49 פירות וירקות (לרשימה המלאה) הארגון הסביבתי החליט להתמקד על מזונות מסוימים יותר. רשימת תריסר המלוכלכים נבחר עקב הרמות הגבוהות של אותם פירות וירקות והם ממליצים לקנות אותם אורגני. מרשימת ה-15 הנקיים, נבחרו אלו עם הרמה הנמוכה ביותר ולפעמים שאיננה קיימת של שאריות מזיקים, ותוכלו להרשות לעצמכם לקנות ממקור קונבנציונאלי, למרות שאורגני הוא מומלץ לכל מזון קיים.

התירס ממקור קונבנציונאלי הוא מהונדס גנטית ומומלץ מאוד לצרוך אותו אורגני למרות שהוא ברשימת הנקיים! ארבעת המזונות שהונדסו גנטית ברמה עולמית הן - תירס, סויה, קנולה וזרעי כותנה. [ראה כתבה שלי - מזון מהונדס גנטית (GMO)]

על תריסר המלוכלכים
- הפירות הכי נגועות/מזוהמות הן תפוחי עץ, אוכמניות מקומיות, ענבים, נקטרינות מיובאות, אפרסקים ותות שדה.
- הירקות הכי נגועות/מזוהמות הן פלפלת, סלרי, מלפפון, חסה, תפוח אדמה ותרד.
- כל דוגמית של נקטרינות מיובאות נמצאה עם שאריות מזיקים, ולאחריה תפוחים (98%) ושזיפים מיובאים (96%).
- נמצא שהנקטרינה המיובאת הממוצעת היה רמה גבוהה של משקל שאריות מזיקים מכל יבול אחר.
- בענבים הובחן 15 מזיקים שונים בדוגמית בודדת. לאוכמניות ולתות שדה היה כמות דומה של 13 מזיקים שונים בדוגמית בודדת.
- כקטגוריה, לענבים יש יותר סוגים של שאריות מזיקים מכל מזון אחר, עם 64 שאריות מזיקים.
- בערך 96 אוחזים מדוגמיות הסלרי נמצא שאריות מזיקים, לאחריה תפוחי אדמה (91%)
- בדוגמית בודדת של פלפלת נמצא 15 שאריות מזיקים שונים, לאחריה סלרי עם 13.
- בפלפלת היה 88 שאריות מזיקים שונים, לאחריה מלפפון עם 81 וחסה עם 78.


על 15 הנקיים
- פחות מ-10% מדוגמיות של אננס היה רמת שאריות מזיקים שניתן היה להבחין.
- כ-78 אחוז מהמנגו, 75 אחוז מהקיוי, 67 אחוז מהאבטיח ו-60 אחוז מהקנטלופ המקומי לא היה שאריות מזיקים.
- מרשימת ה-15 נקיים לא התגלה יותר מ-5 סוגי שאריות מזיקים.

- באבוקדו, תירס ובצלים היה שיעור שלא ניתן לגילוי של כ-98 אחוז מבדיקת השאריות מזיקים.
- נדיר למצוא ירקות ברשימת ה-15 נקיים שיש שאריות מזיקים מרובה. אף דוגמית של תירס ובצל לא היה יותר משארית אחת עם בכלל. יותר מ-90 אוחז מדוגמיות כרוב לבן, אספרגוס, אפונה מתוקה, חצילים ובטטות לא היה יותר משארית מזיק בודד.
- מהירקות ברשימה לא היה יותר מ-5 סוגים שונים של כימיקלים בדוגמיות.

לסיכום, החקלאות של ימינו מבוססת על "הקידמה" המדעית. כלומר, ככל שהידע האנושי הצטבר בתחום הכימיה והביולוגיה, החל האדם לרכוש שליטה על תהליכים טבעיים ולטפלל אותם לטובתו. למה האדם חושב שמותר לו לשנות את המזון ללא פגיעה בתפקודו? יכול להיות שזה מתוך אינטרס רווחי? אפילו החברה מונסנטו, שאחראית ליצרת מזון מהונדס גנטית, מאכילה את עובדיה במזון נקי! [ראה כתבה] מזון אורגני הוא ממקור נקי ורוחני, המתיחס לזרע כבעל חיים המסוגל לטפל במזיקים בעצמו. הגוף התפתח לאורך מיליוני שנים ורק במאה שנה האחרונים התאגידים החליטו לערוך ניסוי ענק על האנושות. הגוף הוא מערכת העובדת בהרמוניה עם הטבע ואולי רק עם נמשיך לצרוך כימיקלים סינטטים כאלו עוד מיליון שנה הגוף יסתגל. אבל בגלל שאותם חומרים משבשים פעילות הורמונלית ולרוב מחקים את ההורמון הנשי (אסטרוגן) כדאי להפחית ובוודאי לחדול מחשיפת טריליוני התאים שבאחראיותכם לשיבוש מתמשך. תאכלו נכון, תרגישו מצוין!

האחראיות שלך, לבריאות!


רשימת מקורות
Methodology - EWG website

Apples top list for pesticide contamination - CBSnews

Monsanto’s GMO Corn Linked To Organ Failure, Study Reveals - The Red Pill Guide Website

This Hidden Food Poisons Your Family - Ignore These Cooked Up Lies - Dr. Mercola Website

 Top 15 Least Contaminated Fruits, Vegetables - CBS news
[עם סרטון של הכתבה בחדשות על 15 הנקיים והבעיה של שאריות מזיקים במזון]

כתבות בעברית:
מזון מהונדס גנטית – מה המצב בישראל? (חלק א') - blacklabor.org

קישור ל-תְּנָיַת פְּטוֹר (Disclaimer)

2 comments:

  1. השאלה היא האם הרשימה הזאת מתייחסת גם לישראל ולא רק לארה''ב.
    ועוד שאלה היא, האם זה עוזר להוריד לפחות את הקליפה בירקות המלוכלכים שלא אורגניים?
    מעניין לראות שדווקא הקיווי נחשב ''נקי'' כיוון שהקליפה שלו דקה ונוטה לצבור רעלים לתוך הפרי. אותו הדבר גם לגבי הכרוב - שנחשב לירק ''עלי'', חסר קליפה ומשום כך הייתי בטוח שהוא סופג הרבה רעלים (גם לגבי הפטריות והאספרגוס הופתעתי מאותה סיבה).
    ומה זה ''קנטלופ מקומי'' חחחח? לפי התמונה זה מזכיר קצת דלורית, אבל אולי אני טועה...
    ואני חייב לאמר מילה לגבי הסלרי - שממחיש את העובדה שחקלאות אורגנית יכלה להתגלות כחרב פיפיות:
    שיטת ההגנה של הסלרי היא לייצר ''פסוראלן'' - רעלן שפוגע בדנ''א וברקמות ועלול לגרום לבני האדם האוכלים אותו רגישות קיצונית לאור שמש. מה שמיוחד בסלרי, הוא שכאשר הוא מרגיש מאויים, הוא מסוגל להגביר את יצור הפסוראלן, ולכן, ריכוז הפסוראלן בגבעולי סלרי שנפגעו גבוה פי מאה מאשר בגבעולים שנשארו ללא פגע. חקלאים שמשתמשים בקוטלי מזיקים סינתטיים אמנם מזיקים לסביבה בדרכים רבות, אבל הם מגנים על הצמחים מפני שלל החרקים שמאיימים עליהם. חקלאים אורגניים לעומת זאת, אינם משתמשים בחומרים הסינתטיים ולכן משאירים את יבול הסלרי שלהם תחת מתקפה של חרקים ופטריות שגורמים לסלרי לייצר פסוראלן בכמויות מסחריות. מה שיוצא מכל הסיפור הזה, הוא שהחקלאי האורגני אמנם שומר על היבול שלו מרעלים חיצוניים, אבל הוא מכשיר את הקרקע לתהליך ביולוגי המבטיח שהצמח יהיה מלא רעלים פנימיים.
    ככה זה בחיים: צריך להתפשר. יש עוד הרבה דוגמאות, למשל תפו''א האדמה והרעל הטבעי שלו - סולנין.
    מה שצריך לזכור, זה שלצמחים, יש גם מנגנוני הגנה משל עצמם שפוגעים בנו.

    השבמחק
    תשובות
    1. אתה צודק שצמחים מיצרים חומרים כחלק ממערכת ההגנה שלהם. אך יש הבדל בין טבע החומר שהצמח מיצר וטבע החומר שהאדם מרסס איתו. כל צמח מגיב לסביבתו. כל צמח יכול לספוג את החומרים מסביבתו וכל צמח יכול לסלק את החומרים מתוכו. הבעייתיות בגידול קונבנציונאלי הוא שהאדמה איננה פוריה יותר, ולכן הריסוסים הם על מנת לחזק את הצמח עם מינרלים שהוא זקוק על מנת להראות טוב, אך באותו הזמן אין הצמח מקבל את הסביבה הטבעית שלו אשר מאפשרת לו לטפל בבעיית המזיקים באופן טבעי.

      האם שמעת על פרמקולטורה (Permaculture)? זו שיטת גידול המחקה את הטבע. צמחים אינם גדלים בעצמם באופן טבעי, אלא הם נוטים לצמוח בסביבה עם צמחים רבים ומזנים שונים. צמחים ידודתיים הם צמחים שעוזרים אחד לשני. למשל שלושת האחיות (The three sisters) - תירס, קטניות ודלעת - אשר תורמות אחת לשניה במחזוריות המינרלים באדמה, וכל אחת תורמת לשניה. אותו הדבר יכול לקרות עם העגבניה, אשר לבדה יכולה למשוך מזיקים אך עם תבלינים כמו ריחן היא מוגנת. זאת מפני שהתבלין מושך אליו חיות מסוימות, אשר יכולות להגיע למקום ולנקות את האזור מהחרקים המזיקים לעגבניה. פרמקולטורה היא שיטה לעיצוב מערכת אקולוגית.

      בדבר הקליפה.
      כן, אפשר להוריד אותה מהירקות ולהימנע מרוב הרעלים, אך זו לא הסיבה היחידה להימנע ממזון מלוכלך. כמו שאמרתי, מזון מלוכלך הוא צמח שגדל בסביבה לא טבעית ולא פוריה. אנו יורשים את פוריות האדמה מהצמח (או מהחיה שאכלה את הצמח שגדל במקום פורה). צמח שסובל מאדמה לא פוריה יראה סמנים למחסורים במינרלים. האדם יכול לטשטש את הסימנים האלו על ידי שימוש במנרלים הגדולים (NPK- Nitrogen, Phosphorus, Potassium) אך זה רק נותן לצמח מראה חיצוני מאוד טוב. המינרלים הקטנים, אותם לא נותנים בשפע בשיטה הקונבנציונלית, הם המינרלים שנותנים לצמח את ערכו התזונתי... וכמו כן, הם שנותנים לצמח את טעמו המשובח.

      הקנטלופ המקומי הוא מלון.
      בדבר הירקות עם העלים, כמו הכרוב, אינני יודע למה יש בו יותר או פחות רעלים. הרשימה מבוססת על מחקרים שאותם תצטרך לקרוא בעצמך או למצוא מישהו שכתב עליהם וניתח את העניין.

      מחק